Prima paginaEvenimenteServiciiParteneriNoutatiProfilul companieiContact
Evenimente in curs
Soluții pentru modernizarea și eficientizarea administrației publice locale 2019
Cluj Napoca, Univers T - 30-05-2019
Evenimente viitoare
Evenimente incheiate
Soluții de dezvoltare a antreprenoriatului și comunităților locale românești ARAD 2019
Savarsin, Sala de evenimente - 02-04-2019
Soluții de dezvoltare a antreprenoriatului și comunităților locale românești Vrancea 2019
Focsani, Consiliul Judetean Vrancea - 18-02-2019
Newsletter
Adresa de e-mail

Pe romani ii asteapta 1,33 miliarde de euro de la UE, in 2007
15-01-2007

Fondurile structurale sunt programate de catre Comisia Europeana pe o perioada de sapte ani si au ca principal scop eliminarea diferentelor de dezvoltare dintre regiunile Europei, fiind destinate zonelor care se situeaza sub 75% din media PIB-ului pe

Romania va primi, in 2007, de la Uniunea Europeana 1,33 miliarde de euro sub forma instrumentelor structurale, bani destinati reducerii diferentelor economice si sociale fata de statele UE, care ar putea fi accesati incepand, probabil, cu luna iunie 2007. Politica de solidaritate si coeziune a Uniunii Europene - conform careia orice cetatean al UE trebuie sa aiba aceleasi conditii de viata, la un standard minim, in orice stat membru ar trai - prevede alocarea fondurilor pentru reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul UE. De la 1 ianuarie 2007, si Romania beneficiaza de asistenta financiara prin instrumente structurale in valoare de 19,7 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013.

Strategia nationala pentru programarea fondurilor structurale si de coeziune este cuprinsa in Cadrul Strategic National de Referinta (CSNR). Potrivit CSNR, Romania trebuie sa aiba  - comparativ cu 2007 - o crestere suplimentara de 10% a PIB pana in 2015. Dupa aderare, vor exista doua obiective. Primul dintre ele include sapte categorii de programe pentru convergenta economica, iar cel de-al doilea vizeaza alte opt tipuri de programe pentru cooperare teritoriala.

Programele vor fi finantate prin cele doua fonduri structurale: Fondul European de Dezvoltare Regionala (FERD) si Fondul Social European (FSE), precum si prin Fondul de Coeziune. In 2007, prin intermediul celor trei instrumente financiare in Romania vor putea ajunge peste 1,33 miliarde euro, care vor fi cofinantate din bugetul de stat si bugetele locale.

Obiectivul de convergenta vizeaza competitivitatea economica, mediul, transporturile, eliminarea disparitatilor intre regiuni ca nivel de dezvoltare, dezvoltarea capacitatii de administrare a institutiilor, dezvoltarea si utilizarea mai eficienta a capitalului uman. Celalalt obiectiv strategic, cooperarea teritoriala, se va axa pe cooperarea la nivel national, regional, european, in special pentru prevenirea si combaterea dezastrelor naturale.

La sfarsitul lunii ianuarie se vor sti exact procentele alocate fiecarui domeniu in parte, dar estimarile facute de autoritatile romane - care nu vor suferi mari modificari - sunt urmatoarele: programul operational privind transporturile obtine cea mai mare cota din findurile structurale, 23.8%, urmate de cel pentru mediu, 23.5%, si de cel de dezvoltare regionala, 19.4%. Programul operational pentru dezvoltarea resurselor umane va beneficia de 18.1% din banii europeni, in timp ce 13,3% se va acorda cresterii competitivitatii economice. Dezvoltarea capacitatii administrative nu obtine mai mult de 1.2% si doar 0,9% va fi alocat asistentei tehnice.

Fondurile structurale sunt programate de catre Comisia Europeana pe o perioada de sapte ani si au ca principal scop eliminarea diferentelor de dezvoltare dintre regiunile Europei, fiind destinate zonelor care se situeaza sub 75% din media PIB-ului pe cap de locuitor in UE. Din aceasta perspectiva, Romania, impartita in opt regiuni de dezvoltare, are o medie de sub 30% din PIB-ul UE pe cap de locuitor. Directiile de finantare ale fondurilor structurale sunt stabilite de catre CE impreuna cu statele membre care isi decid strategia de dezvoltare si o propun Comisiei.

Primii bani de la UE - la mijlocul anului 2007

Autoritatile de la Bucuresti au convenit cu Bruxelles-ul proiectul Cadrului Strategic National de Referinta (CSNR), care urmeaza sa fie transmis Comisiei Europene imediat dupa aderare, adica in ianuarie 2007.

Conform procedurii europene, Comisia poate transmite, in decurs de doua luni, comentarii asupra documentelor si poate sa ia decizia de aprobare a strategiei la patru luni de la transmiterea documentelor, ceea ce inseamna deja luna mai 2007. In cel mai pesimist caz, executivul european ar putea aproba CSNR in septembrie, la reluarea activitatii dupa vacanta de vara.

Intre timp, la Bucuresti se constituie Comitetul de Monitorizare, care va stabili, imediat dupa 1 ianuarie, criteriile pentru proiectele ce solicita finantare europeana, iar apoi acestea intra in procesul de evaluare. In prezent sunt deja pregatite 88 de proiecte care sa fie inaintate spre finantare dupa aderare. "Acestea vizeaza in special infrastructura de transport, mediul de afaceri si turismul, lipsit in totalitate de proiectele de dezvoltare urbana sau infrastructura sociala (scoli, spitale, gradinite)", a spus directorul general al Autoritatii de management pentru programul operational regional, Gabriel Friptu.

De la UE la beneficiarul banilor europeni

Mecanismele de lucru privind fondurile structurale sunt putin modificate fata de cele pentru fondurile preaderare, in sensul ca sunt simplificate. Exista trei paliere de lucru: autoritatea de management - care se ocupa de sistem si  stabileste politicile, iar pentru dezvoltarea regionala acesta autoritate se afla in cadrul Ministerului Integrarii -, Agentiile de Dezvoltare Regionala (ADR) - care au legatura directa cu aplicantii si care, de aceasta data, semneaza contractele cu beneficiarii si isi suma responsabilitatea pentru selectia proiectelor pentru care se solicita finantare europeana. Ultimul palier sunt beneficiarii - cei care depun proiectele.

Directorul general din MIE Gabriel Friptu a precizat ca toata procedura de aprobare a unui proiect poate dura minim 60 de zile, insa orice cheltuiala facuta incepand cu 1 ianaurie 2007 este decontabila, in cazul in care proiectul este aprobat. In general, aceste cheltuieli sunt reprezentate de studiul de fezabilitate obligatoriu.

Studiul de fezabilitate este primul pas in cererea de finantare a unui proiect. ADR analizeaza si evalueaza proiectul si, daca il aproba, va solicita proiectul tehnic. Solicitantul are la dispozitie 5-6 luni pentru depunerea acestuia. Odata verificata concordanta cu studiul de fezabilitate si emiterea unei opinii tehnice, Agentia de Dezvoltare Regionala da avizul favorabil finantarii proiectului si cere de la Autoritatea de Management decizia de incheiere a contractului cu beneficiarul. Inainte de a da aceasta decizie, Autoritatea de Management isi trimite expertii pe teren, pentru a studia oportunitatea proiectului propus.

Gabriel Friptu a declarat ca estimarile privind contractarea banilor europeni sunt in jur de 70% in 2007, insa practic ele nu vor depasi 30-40%, din cauza mecanismului indelungat de aprobare al Comisie Europene.
-->
Noutati
Desfasurare seminar „FNGCIMM - garanția susținerii și dezvoltării comunității rurale” Savarsin 2 aprilie 2019

În data, de 2 aprilie 2019, a avut loc în localitatea Săvârșin, jud. Arad cel de-al doilea seminar „FNGCIMM - garanția susținerii și dezvoltării comunității rurale”, eveniment ce face parte din demersul de inf

Garanția susținerii și dezvoltării comunităților rurale - subiect al unui seminar susținut de FNGCIMM


În data de 2 aprilie 2019, începând cu ora 10.30, în Sala de Ședințe a Primăriei Săvârșin, județul Arad, va avea loc cel de-al doilea eveniment din seria de seminarii de informare “Soluții de dezvol

Banca de stat CEC Bank a anunţat că lansează un nou instrument de finanţare de tip ”revolving”, în euro sau dolari, pentru companiile care realizează operaţiuni de export.

Creditul de tip "revolving" este o linie de finanţare pusă la dispoziţia clienţilor de către bănci, pe care aceştia o pot folosi oricând.

Parteneri

Adeplast
www.adeplast.ro

Adeplast 1
www.adeplast.ro

Adevarul Verde
www.adevarul.ro

ADL Bacau
www.adlbacau.ro

Administratia Nationala
Apele Romane

www.rowater.ro

Administratie.ro
www.administratie.ro/

AGER Business Tech
www.ager.ro/pagini/compania/istoric

AGORA
www.agora.ro

Agora News
www.agora.ro/

AIPPIMM
www.animmc.ro

Allevo
www.allevo.ro

ALPHA BANK
www.alphabank.ro

Apa Nova Compania de Apa Bucuresti
http://www.apanovabucuresti.ro/

ARIANA Agentie de Proprietate Industriala ARIANA Agentie de Proprietate Industriala
www.inregistrare-marci.ro

Asociatia Comunelor din Romania
www.acor.ro/new/index.php

Asociatia Firmelor Bihorene
www.afbh.ro

Asociatia Municipiilor din Romania
www.amr.ro/

Asociatia Oraselor din Romania
www.aor.ro/

Asociatia Romana a Compostului
http://asociatiacompostului.ro/

Autodesk
www.autodesk.com

bacaul.ro
www.bacaul.ro/

BCR
www.bcr.ro

Belballon
www.belballon.ro

Bihari Naplo
www.bihon.ro

Bihor online
www.bihon.ro

Bilant
www.bilant.ro

BIT Software
www.bitsoftware.eu/ro/

BRD - Groupe Société
Générale

www.brd.ro

Brinel
www.brinel.ro/

BTL Design
www.btldesign.ro

BTL MediaCom
www.btlmediacom.com

BTL Promotion
www.btlpromotion.ro

Business Leader
www.businessleader.ro

Business Standard
www.standard.ro

Byblos
www.byblos.ro/

Camera de Comert si
Industrie Arad

www.ccia-arad.ro

Camera Deputatilor
www.cdep.ro

Capital Properties

Casa de insolventa Transilvania
www.citr.ro

Casablanca Services
www.cbs.ro

CCI Hunedoara
www.ccihd.recep.ro

CCI Valcea
www.ccivl.ro

CCIA Bacau
www.cciabc.ro

CCIA Galati
www.cciagl.xnet.ro

CCIA Giurgiu

CCIA Olt
olt.cci.ro

CCIA Sibiu
www.cciasb.ro

CCIA Teleorman
www.cciatr.ro

CCINA Constanta
www.ccina.ro

CCIR
www.ccir.ro

CEC Bank
www.cec.ro/

Celsius 2000
www.keston.com.ro

Centru de afaceri si expozitii - Mircea Cancicov
www.caebacau.ro

Centrul de Dezvoltare Manageriala
www.cdm.ro

Centrul pentru
Educatie Economica si Dezvoltare din Romania

www.ceed.ro

CG-GC SA
www.cg-gc.ro

CIROM
www.cirom.ro/

Class IT
www.classit.ro/compania-prezentare.php

ClubAfaceri.ro
www.clubafaceri.ro

Cluster Start Inovare
http://startinovare.ro/

CNIPMMR
www.immromania.ro

Coface Romania
www.coface.ro

Compania de factoring
www.companiadefactoring.ro

Computers Sharing
www.csb.ro

Comterm

Condamna Coruptia

Confederatia de Afaceri

Cotidianul Cuget Liber
www.cugetliber.ro

Craiova.ro
www.craiova.ro

CT News
www.ctnews.ro

DesignIT Web Development
www.designit.ro

Directia Apelor Jiu
www.apejiu.ro

dress&Sommer
www.dreso.com

ECO - ROM AMBALAJE
www.ecoromambalaje.ro

Ecologic 3R
www.ecologic3r.ro/

Entersoft
www.entersoft.ro/

ETA 2-U
www.eta2u.ro

Euro Property

Evenimentul zilei - Editia de Vest
www.evz.ro

Eximbank
www.eximbank.ro

Expense Reduction Analysts (ERA)
http://www.expensereduction.eu/ro/

FALR
www.falr.ro

Federatia Patronilor Bihor
www.fpb.ro

Finansbank Romania
www.finansbank.ro

Finantare.ro
www.finantare.ro

Flash Image
www.flash-image.ro

FNGCIMM - Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A.
www.fngcimm.ro

Gazeta de Sud
www.gds.ro/

Ghidul Bacaului
www.ghidulbacaului.ro/

Ghiseul Bancar
www.ghiseulbancar.ro

Green Report
www.green-report.ro

Green Report
www.greenreport.ro

HIT.ro
www.hit.ro

HP Romania
www8.hp.com/ro/ro/home.html

huon.ro
www.huon.ro

Iasi Fun
www.iasifun.ziaruldeiasi.ro/despre-noi/

IBM
www.ibm.com/ibm/ro/ro/

IMPACT SA
www.impactsa.ro

InformareRapida.ro
www.informarerapida.ro

ING BANK
www.ing.ro

ING Commercial Finance IFN S.A.
www.ingcomfin.com/ror

Ink Agency
www.btldesign.ro

Iridex Grup Plastic
www.iridexplastic.ro

IT Trends
www.ittrends.ro/

Jurnalul Bihorean
www.bihon.ro

Kaspersky
www.kaspersky.ro/despre-noi

KISS FM
www.kissfm.ro

LAV ECO MANAGEMENT
www.lavecomanagement.ro

Look Media

Magic FM
www.magicfm.ro/

Market Watch
www.marketwatch.ro/

MATRIX Business Consulting

Microsoft
www.microsoft.com/romania/misiune.aspx

Ministerul Mediului
www.mmediu.ro

Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale
www.mimmctpl.ro

Mix FM
www.mixfm.ro

Money Consulting
www.moneyconsulting.ro

Money Express
www.moneyexpress.ro

monitorul de bacau
www.monitorulbc.ro

Monitorul de Cluj
www.monitorulcj.ro

Monitorul de Galati
www.monitoruldegalati.ro/

Monitorul de Vrancea
www.monitorulvn.ro

National FM
www.nationalfm.ro

News20
www.news20.ro/

Newschannel
www.newschannel.ro

NewsIasi
www.newsiasi.ro/

NewsOutdoor
www.newsoutdoor.ro

Obiectiv - Vocea Brailei
www.obiectivbr.ro

Obiectiv Suceava
www.obiectivdesuceava.ro/

Obiectiv Tulcea

OKEY Platforma de business
http://www.eokey.ro/

Oracle
www.oracle.com/ro/

Orange Romania
www.orange.ro

OTIMMC - Constanta
www.otimmccta.ro

OTIMMC - Craiova
www.otimmc.ro/pages/otimmc-craiova.php

OTIMMC - Targoviste
www.otimmctgv.ro

OTIMMC - Targu Mures

OTIMMC CLUJ
www.aippimm.ro/otimmc/cluj-napoca/

OTIMMC Constanta
www.otimmccta.ro

OTP Bank
www.otpbank.ro

PIMM - Vrancea
www.pimm.ro

PIMM Galati
www.pimm.ro

PIMM Tulcea
www.cnipmmr.ro

PR Wave

Printec Romania
http://www.printec.ro/printecgroup.html

Progesa
www.progesa.com

Radio 1 - 21
www.radio21.ro

Radio Constanta
www.radioconstanta.ro/

Radio Delta

Radio Transilvania
www.radiotransilvania.ro

Romania Libera
www.romanialibera.ro/

ROMTELECOM
www.romtelecom.ro

RoRec
www.rorec.ro/ro/cine-suntem/despre-noi

S&T Software
www.s&t.ro

SAER
www.saer-it.eu

Sibiu Standard
www.sibiustandard.ro

Sibiu Virtual
www.sibiuvirtual.ro

Siveco
www.siveco.ro

Smart Bank
www.smartbank.ro

Smart Financial
www.smartfinancial.ro

SOCIETATE CIVILĂ DE AVOCAŢI CIONCA, BIDIGA, GODÎNCĂ
www.cbgsca.ro

Sodexho PASS
www.sodexhopass.ro

Softline
www.softlinegroup.com/ro/

Star Storage
www.star-storage.ro/

startups.ro
www.startups.ro

Stefanica si Asociatii
www.scpa.ro

Stiri de Cluj
www.stiridecluj.ro

StiripeScurt.ro
www.stiripescurt.ro/

Synergizer
www.synergizer.ro

Szabadsag
www.szabadsag.ro

Televiziunea Arad
www.radioteleviziuneaarad.ro

Total Soft
www.totalsoft.ro

TV Galati

TV Neptun
www.tvneptun.ro

Unicredit Leasing
www.unicreditleasing.ro/index.php/ro/despre-companie

UniCredit Tiriac Bank
www.unicredit-tiriac.ro/

UNPR
www.unpr.ro

UPC Romania
www.upcbiz.ro

Veolia
www.veolia.com

Viata Libera Galati
www.viata-libera.ro

Vodafone S.A.
www.vodafone.ro

wall-street.ro
www.wall-street.ro/

Wind 94
www.wind94.ro

WSI Pronet
www.wsipronet.ro

XEROX
www.xerox.ro

Ziare.com
www.ziare.com

Ziare.ro
ziarero.realitatea.net/

ziaresireviste.ro
www.ziaresireviste.ro/

Ziarul Adevarul.
www.adevarul.ro

Ziarul de Bacau
www.ziaruldebacau.ro

Ziarul de Iasi
www.ziaruldeiasi.ro

Ziarul de Vrancea
www.ziaruldevrancea.ro

Zitec
www.zitec.com/software-outsourcing-romania

Ziua de Constanta
www.ziuact.ro/

Ziua de Vest
www.ziuadevest.ro

© 2006 BTL Design  
Bani pe internet