Prima paginaEvenimenteServiciiParteneriNoutatiProfilul companieiContact
Evenimente in curs
Soluții pentru modernizarea și eficientizarea administrației publice locale 2019
Cluj Napoca, Univers T - 30-05-2019
Evenimente viitoare
Evenimente incheiate
Soluții de dezvoltare a antreprenoriatului și comunităților locale românești ARAD 2019
Savarsin, Sala de evenimente - 02-04-2019
Soluții de dezvoltare a antreprenoriatului și comunităților locale românești Vrancea 2019
Focsani, Consiliul Judetean Vrancea - 18-02-2019
Newsletter
Adresa de e-mail

Peste 50% din IMM-urile Ungariei si Poloniei au falimentat dupa aderare
14-06-2006

Peste 50% din IMM-urile Ungariei si Poloniei au falimentat dupa aderare Cu sase luni inainte de aderare, presa abunda in articole ce prevad un viitor sumbru pentru IMM-urile din Romania. Despre perspectivele si modurile in care pot supravietui, despre influentele noilor reglementari ale Codului Fiscal si mai ales despre

HotNews.ro:Care credeti ca este cauza acestei isterii referitoare la posibilele falimente in randul IMM-urilor?

Eugen Chirovici: Este cam impropriu spus isterie. Intr-adevar sunt destule opinii potrivit carora ar fi posibil sa se intample asa. Cauza acestor afirmatii consta in lipsa informatiilor necesare despre rigorile pietei comunitare si despre pasii pe care intreprinzatorii trebuie sa-i faca pentru a fi pregatiti sa faca fata competitiei europene.

Spun asta deoarece cei mai multi vorbesc numai despre provocari si mai putin si despre oportunitati. Pentru companiile romanesti, aderarea la Uniunea Europeana va insemna, in primul rand, accesul pe Piata Unica, o piata care, dupa extinderea de la 1 mai 2004, a ajuns la peste 450 milioane consumatori.

O data cu extinderea, se asteapta ca UE sa devina cel mai mare exportator din lume, cu o cota de aproximativ 20% din exportul mondial.

Comertul intra-comunitar si comunitar va creste cu cel putin 9%, datorita inlaturarii barierelor tarifare si non-tarifare. In acest sens, este vitala cresterea competitivitatii produselor romanesti.

HotNews.ro:Care a fost situatia IMM-urilor in tari precum Ungaria, Cehia sau Polonia dupa aderarea la UE a acestor tari?

E.C: Ceea ce trebuie cunoscut este faptul ca profitul IMM-urilor trebuie sa fie orientat spre dezvoltare, si nu spre consum, pentru ca fara o strategie de viitor si fara fonduri de cofinantare, nu vor mai putea exista.

Iar experienta din Ungaria, Polonia etc., in care, dupa impactul si euforia integrarii, peste jumatate dintre firmele mici si mijlocii au disparut, arata ca perioadele care vor veni nu vor scuti acest sector de disparitii, falimente, dezvoltari, replieri pe segmente cerute de "jocul" dintre cerere si oferta.

Pentru ca integrarea sa nu fie un soc pentru firmele mici si mijlocii, in primul rind trebuie cunoscut acquis-ul comunitar, si in special legislatia fiscala, cea legata de achizitiile publice si cea din domeniul ajutorului de Stat.

Conform unei analize a Agentiei Poloneze de Dezvoltare a Antreprenoriatului din Polonia, numai 4.600 de firme din cele peste 3.5 milioane IMM-uri inregistrate au fost radiate in primul an dupa aderare, adica aproximativ 0.1%(majoritatea microintreprinderi);

Statistica din noile state membre arata ca, dupa integrare, numarul companiilor nou-aparute a fost superior celor falimentate. Solutiile-cheie pentru ca micile intreprinderi sa reziste in conditiile competitiei acerbe de pe piata europeana tin de accesul la informatii, la servicii si finantare.

Si pentru ca am amintit despre programele ce vor fi finantate din fonduri structurale, trebuie sa mentionez faptul ca, in Ungaria, din totalul proiectelor depuse pentru finantare, 74% au fost obtinute de IMM-uri; din 10.000 aplicatii depuse in 2004 pentru fondurile comunitare, peste 6.000 au primit finantari totale de 330 milioane euro.

HotNews.ro:De ce credeti ca Romania sta atat de prost la capitolul numarului de IMM-uri la mia de locuitori? In
tarile membre UE sunt 52 la mia de locuitori pe cand in Romania sunt doar 14.

E.C: Eu nu cred ca Romania sta atat de prost la capitolul numarului de IMM-uri. Sa nu uitam ca sectorul lor, in aceasta regiune a Europei, reprezinta peste 99 la suta din totalul firmelor romanesti, cu un aport de aproape 60 la suta la PIB, ingloband peste 70 la suta din forta de munca.

In Statele Unite si Japonia, de exemplu, intreprinderile mici si mijlocii au o pondere mult mai mica, de 40-45 de procente.

HotNews.ro:Aveti un plan pentru incurajarea initiativei private?

E.C: Nu este un plan, ci chiar mai mult decat atat. Avem o serie de programe pentru pregatire antreprenoriala, in cazul Programului Start, destinat tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani, precum si a celui derulat in vederea sustinerii femeilor manager primind aprecieri ale Comisiei Europene pentru bune practici.

De asemenea, trebuie mentionat ca Programul Start este singurul care permite ca accesantii sa fie sustinuti financiar pentru punerea in practica a planurilor sau ideilor lor de afaceri, daca sunt viabile, si in calitate de persoane fizica.

HotNews.ro:Cum credeti ca vor fi afectate IMM-urile de noile reglementari ale Codului Fiscal mai ales ca din calculele preliminare rezulta obtinerea unor sume relativ mici la buget?

E.C: Nu ne ramane decat sa constatam la momentul oportun iar in privinta veniturilor suplimentare obtinute cred ca este prematur sa ne pronuntam.

HotNews.ro:Aveti in plan luarea unor masuri pentru ca actualii si viitorii intreprinzatori sa dea dovada de mai mult profesionalism in ceea ce priveste intocmirea planurilor de afaceri?

E.C: ANIMMC a finalizat Programul pentru consultanta si instruire care a permis aplicantilor sa acceseze si firmele specializate in acest sens.

HotNews.ro:Care este valoarea sumelor din fonduri europene care vor intra in Romania cu scopul declarat al sustinerii IMM-urilor?

E.C: Valoarea totala a programelor care vor fi sustinute din fonduri structurale pentru dezvoltarea mediului de afaceri se cifreaza la 17 miliarde de euro. Din aceasta suma, pentru Programul Operational Sectorial de Crestere a Competitivitatii Economice este alocata suma de 2,5 miliarde euro, din care pentru sectorul IMM, ponderea sustinerii financiare este de 31%.

HotNews.ro:Care sunt principalele segemnete de activitatea ale IMM-urilor din Romania si care este contributia la buget a acestora?

E.C: Intreprinderile mici si mijlocii sunt implicate in toate domeniile de activitate dar cele mai multe, in jur de 86%, isi desfasoara activitatea in sfera serviciilor si comertului. Cat despre pronderea aportului lor la buget, o situatie mai clara o vom putea face spre finele anului, cand vom primi de la Ministerul Finantelor Publice datele necesare.

HotNews.ro:Care sunt segmentele care vor avea cel mai mare ritm de dezvoltare?

E.C: Pentru ca vorbim despre viitor, trebuie sa va spun ca numai piata va decide acest lucru.

Vlad Telibasa HotNews.ro

-->
Noutati
Desfasurare seminar „FNGCIMM - garanția susținerii și dezvoltării comunității rurale” Savarsin 2 aprilie 2019

În data, de 2 aprilie 2019, a avut loc în localitatea Săvârșin, jud. Arad cel de-al doilea seminar „FNGCIMM - garanția susținerii și dezvoltării comunității rurale”, eveniment ce face parte din demersul de inf

Garanția susținerii și dezvoltării comunităților rurale - subiect al unui seminar susținut de FNGCIMM


În data de 2 aprilie 2019, începând cu ora 10.30, în Sala de Ședințe a Primăriei Săvârșin, județul Arad, va avea loc cel de-al doilea eveniment din seria de seminarii de informare “Soluții de dezvol

Banca de stat CEC Bank a anunţat că lansează un nou instrument de finanţare de tip ”revolving”, în euro sau dolari, pentru companiile care realizează operaţiuni de export.

Creditul de tip "revolving" este o linie de finanţare pusă la dispoziţia clienţilor de către bănci, pe care aceştia o pot folosi oricând.

Parteneri

Adeplast
www.adeplast.ro

Adeplast 1
www.adeplast.ro

Adevarul Verde
www.adevarul.ro

ADL Bacau
www.adlbacau.ro

Administratia Nationala
Apele Romane

www.rowater.ro

Administratie.ro
www.administratie.ro/

AGER Business Tech
www.ager.ro/pagini/compania/istoric

AGORA
www.agora.ro

Agora News
www.agora.ro/

AIPPIMM
www.animmc.ro

Allevo
www.allevo.ro

ALPHA BANK
www.alphabank.ro

Apa Nova Compania de Apa Bucuresti
http://www.apanovabucuresti.ro/

ARIANA Agentie de Proprietate Industriala ARIANA Agentie de Proprietate Industriala
www.inregistrare-marci.ro

Asociatia Comunelor din Romania
www.acor.ro/new/index.php

Asociatia Firmelor Bihorene
www.afbh.ro

Asociatia Municipiilor din Romania
www.amr.ro/

Asociatia Oraselor din Romania
www.aor.ro/

Asociatia Romana a Compostului
http://asociatiacompostului.ro/

Autodesk
www.autodesk.com

bacaul.ro
www.bacaul.ro/

BCR
www.bcr.ro

Belballon
www.belballon.ro

Bihari Naplo
www.bihon.ro

Bihor online
www.bihon.ro

Bilant
www.bilant.ro

BIT Software
www.bitsoftware.eu/ro/

BRD - Groupe Société
Générale

www.brd.ro

Brinel
www.brinel.ro/

BTL Design
www.btldesign.ro

BTL MediaCom
www.btlmediacom.com

BTL Promotion
www.btlpromotion.ro

Business Leader
www.businessleader.ro

Business Standard
www.standard.ro

Byblos
www.byblos.ro/

Camera de Comert si
Industrie Arad

www.ccia-arad.ro

Camera Deputatilor
www.cdep.ro

Capital Properties

Casa de insolventa Transilvania
www.citr.ro

Casablanca Services
www.cbs.ro

CCI Hunedoara
www.ccihd.recep.ro

CCI Valcea
www.ccivl.ro

CCIA Bacau
www.cciabc.ro

CCIA Galati
www.cciagl.xnet.ro

CCIA Giurgiu

CCIA Olt
olt.cci.ro

CCIA Sibiu
www.cciasb.ro

CCIA Teleorman
www.cciatr.ro

CCINA Constanta
www.ccina.ro

CCIR
www.ccir.ro

CEC Bank
www.cec.ro/

Celsius 2000
www.keston.com.ro

Centru de afaceri si expozitii - Mircea Cancicov
www.caebacau.ro

Centrul de Dezvoltare Manageriala
www.cdm.ro

Centrul pentru
Educatie Economica si Dezvoltare din Romania

www.ceed.ro

CG-GC SA
www.cg-gc.ro

CIROM
www.cirom.ro/

Class IT
www.classit.ro/compania-prezentare.php

ClubAfaceri.ro
www.clubafaceri.ro

Cluster Start Inovare
http://startinovare.ro/

CNIPMMR
www.immromania.ro

Coface Romania
www.coface.ro

Compania de factoring
www.companiadefactoring.ro

Computers Sharing
www.csb.ro

Comterm

Condamna Coruptia

Confederatia de Afaceri

Cotidianul Cuget Liber
www.cugetliber.ro

Craiova.ro
www.craiova.ro

CT News
www.ctnews.ro

DesignIT Web Development
www.designit.ro

Directia Apelor Jiu
www.apejiu.ro

dress&Sommer
www.dreso.com

ECO - ROM AMBALAJE
www.ecoromambalaje.ro

Ecologic 3R
www.ecologic3r.ro/

Entersoft
www.entersoft.ro/

ETA 2-U
www.eta2u.ro

Euro Property

Evenimentul zilei - Editia de Vest
www.evz.ro

Eximbank
www.eximbank.ro

Expense Reduction Analysts (ERA)
http://www.expensereduction.eu/ro/

FALR
www.falr.ro

Federatia Patronilor Bihor
www.fpb.ro

Finansbank Romania
www.finansbank.ro

Finantare.ro
www.finantare.ro

Flash Image
www.flash-image.ro

FNGCIMM - Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A.
www.fngcimm.ro

Gazeta de Sud
www.gds.ro/

Ghidul Bacaului
www.ghidulbacaului.ro/

Ghiseul Bancar
www.ghiseulbancar.ro

Green Report
www.green-report.ro

Green Report
www.greenreport.ro

HIT.ro
www.hit.ro

HP Romania
www8.hp.com/ro/ro/home.html

huon.ro
www.huon.ro

Iasi Fun
www.iasifun.ziaruldeiasi.ro/despre-noi/

IBM
www.ibm.com/ibm/ro/ro/

IMPACT SA
www.impactsa.ro

InformareRapida.ro
www.informarerapida.ro

ING BANK
www.ing.ro

ING Commercial Finance IFN S.A.
www.ingcomfin.com/ror

Ink Agency
www.btldesign.ro

Iridex Grup Plastic
www.iridexplastic.ro

IT Trends
www.ittrends.ro/

Jurnalul Bihorean
www.bihon.ro

Kaspersky
www.kaspersky.ro/despre-noi

KISS FM
www.kissfm.ro

LAV ECO MANAGEMENT
www.lavecomanagement.ro

Look Media

Magic FM
www.magicfm.ro/

Market Watch
www.marketwatch.ro/

MATRIX Business Consulting

Microsoft
www.microsoft.com/romania/misiune.aspx

Ministerul Mediului
www.mmediu.ro

Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale
www.mimmctpl.ro

Mix FM
www.mixfm.ro

Money Consulting
www.moneyconsulting.ro

Money Express
www.moneyexpress.ro

monitorul de bacau
www.monitorulbc.ro

Monitorul de Cluj
www.monitorulcj.ro

Monitorul de Galati
www.monitoruldegalati.ro/

Monitorul de Vrancea
www.monitorulvn.ro

National FM
www.nationalfm.ro

News20
www.news20.ro/

Newschannel
www.newschannel.ro

NewsIasi
www.newsiasi.ro/

NewsOutdoor
www.newsoutdoor.ro

Obiectiv - Vocea Brailei
www.obiectivbr.ro

Obiectiv Suceava
www.obiectivdesuceava.ro/

Obiectiv Tulcea

OKEY Platforma de business
http://www.eokey.ro/

Oracle
www.oracle.com/ro/

Orange Romania
www.orange.ro

OTIMMC - Constanta
www.otimmccta.ro

OTIMMC - Craiova
www.otimmc.ro/pages/otimmc-craiova.php

OTIMMC - Targoviste
www.otimmctgv.ro

OTIMMC - Targu Mures

OTIMMC CLUJ
www.aippimm.ro/otimmc/cluj-napoca/

OTIMMC Constanta
www.otimmccta.ro

OTP Bank
www.otpbank.ro

PIMM - Vrancea
www.pimm.ro

PIMM Galati
www.pimm.ro

PIMM Tulcea
www.cnipmmr.ro

PR Wave

Printec Romania
http://www.printec.ro/printecgroup.html

Progesa
www.progesa.com

Radio 1 - 21
www.radio21.ro

Radio Constanta
www.radioconstanta.ro/

Radio Delta

Radio Transilvania
www.radiotransilvania.ro

Romania Libera
www.romanialibera.ro/

ROMTELECOM
www.romtelecom.ro

RoRec
www.rorec.ro/ro/cine-suntem/despre-noi

S&T Software
www.s&t.ro

SAER
www.saer-it.eu

Sibiu Standard
www.sibiustandard.ro

Sibiu Virtual
www.sibiuvirtual.ro

Siveco
www.siveco.ro

Smart Bank
www.smartbank.ro

Smart Financial
www.smartfinancial.ro

SOCIETATE CIVILĂ DE AVOCAŢI CIONCA, BIDIGA, GODÎNCĂ
www.cbgsca.ro

Sodexho PASS
www.sodexhopass.ro

Softline
www.softlinegroup.com/ro/

Star Storage
www.star-storage.ro/

startups.ro
www.startups.ro

Stefanica si Asociatii
www.scpa.ro

Stiri de Cluj
www.stiridecluj.ro

StiripeScurt.ro
www.stiripescurt.ro/

Synergizer
www.synergizer.ro

Szabadsag
www.szabadsag.ro

Televiziunea Arad
www.radioteleviziuneaarad.ro

Total Soft
www.totalsoft.ro

TV Galati

TV Neptun
www.tvneptun.ro

Unicredit Leasing
www.unicreditleasing.ro/index.php/ro/despre-companie

UniCredit Tiriac Bank
www.unicredit-tiriac.ro/

UNPR
www.unpr.ro

UPC Romania
www.upcbiz.ro

Veolia
www.veolia.com

Viata Libera Galati
www.viata-libera.ro

Vodafone S.A.
www.vodafone.ro

wall-street.ro
www.wall-street.ro/

Wind 94
www.wind94.ro

WSI Pronet
www.wsipronet.ro

XEROX
www.xerox.ro

Ziare.com
www.ziare.com

Ziare.ro
ziarero.realitatea.net/

ziaresireviste.ro
www.ziaresireviste.ro/

Ziarul Adevarul.
www.adevarul.ro

Ziarul de Bacau
www.ziaruldebacau.ro

Ziarul de Iasi
www.ziaruldeiasi.ro

Ziarul de Vrancea
www.ziaruldevrancea.ro

Zitec
www.zitec.com/software-outsourcing-romania

Ziua de Constanta
www.ziuact.ro/

Ziua de Vest
www.ziuadevest.ro

© 2006 BTL Design  
Bani pe internet