Prima paginaEvenimenteServiciiParteneriNoutatiProfilul companieiContact
Evenimente in curs
Solutii de finantare si dezvoltare a mediului rural 2019 Ialomita - Calarasi 2019
Ialomita - Calarasi - 29-05-2019
Evenimente viitoare
Solutii de finantare si dezvoltare a mediului rural Buzau - Braila 2019
Buzau - Braila - 16-05-2019
Evenimente incheiate
Solutii de finantare si dezvoltare a mediului rural Buzau - Braila 2019
Buzau - Braila - 16-05-2019
Soluții de dezvoltare a antreprenoriatului și comunităților locale românești ARAD 2019
Savarsin, Sala de evenimente - 02-04-2019
Soluții de dezvoltare a antreprenoriatului și comunităților locale românești Vrancea 2019
Focsani, Consiliul Judetean Vrancea - 18-02-2019
Newsletter
Adresa de e-mail

CEC Bank a ajuns pe locul trei in topul bancilor din Romania
19-09-2012

CEC Bank a ajuns pe locul trei in topul bancilor din Romania

CEC Bank, controlată de stat, şi-a triplat portofoliul de credite în ultimii patru ani şi jumătate şi a urcat până pe poziţia a treia în sistemul bancar.CEC a urcat pe locul trei în clasamentul băncilor după primele şase luni, cu o cotă de piaţă de 7,84%, în condiţiile în care mulţi ani înainte de criză a gravitat în jurul locurilor 8-9, fiind devansată de multe dintre subsidiarele băncilor străine. CEC administra active de 29 mld. lei (6,4 mld. euro) la sfârşitul lunii iunie. La finalul anului trecut pe locul trei era Banca Transilvania.

Dintre băncile mari, cele care au pierdut cel mai mult cotă de piaţă în perioada de criză sunt Volksbank, Alpha şi Bancpost, în timp ce altele şi-au menţinut cota de piaţă sau au crescut marginal.

CEC a profitat în ultimii ani de contextul economic, în care multe bănci s-au oprit din expansiune sau chiar au încercat să-şi reducă expunerea pe piaţa locală şi a început o ofensivă pe segmentul întreprinderilor mici şi mijlocii şi al corporaţiilor. Spre deosebire de multe companii de stat, care se luptă cu pierderi de zeci de milioane de euro, CEC Bank a reuşit să-şi dezvolte afacerile în criză şi să raporteze profit. Totuşi, rămâne de văzut ce calitate au creditele acordate în ultimii ani şi cum se va reflecta aceasta în rezultatele viitoare ale băncii.

"Multe bănci şi-au redus apetitul pentru creditare în perioada de criză, în timp ce noi ne-am menţinut apetitul. S-ar putea spune că ne-a ajutat criza, dar cred că cel mai important este că am fost prezenţi în piaţă", a declarat Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank. La finalul anului 2007, banca se aflat pe poziţia a noua în sistemul bancar, cu o cotă de piaţă de sub 5%. Volumul creditelor acordate de bancă a urcat la 11,2 mld. lei după primele şase luni, cu 9% peste decembrie anul trecut, în timp ce faţă de finalul lui 2007 soldul finanţărilor s-a triplat. Peste jumătate din credite sunt acordate companiilor. CEC şi-a schim­bat denumirea în urmă cu patru ani în cadrul unui proces de re­bran­ding, care a presupus şi re­struc­tu­ra­rea portofoliului de produse.

Banca a rămas însă cu aceeaşi birocraţie specifică instituţiilor de stat în condiţiile în care nu deţine şi un sistem informatic performant. Banca a avut mult timp o abordare conservatoare şi a evitat să îşi asume riscuri, iar criza a prins-o într-o poziţie mai bună decât a celorlalte instituţii de credit, care după creşteri agresive în trecut au fost nevoite să reducă turaţia şi să se ocupe de situaţia creditelor neperformante care apăsau greu în portofolii.

Analiştii spun chiar că şi în prezent CEC operează sub potenţialul real având în vedere resursele de care dispune.

"CEC joacă în continuare sub potenţialul real, nu este administrată la potenţialul real şi cred că ar fi o greşeală să aplaudăm managementul băncii pentru evoluţia din ultimii ani", afirmă Matei Păun, directorul general al companiei de consultanţă BAC Investment. El spune că elementul care a jucat rolul principal în dezvoltarea CEC a fost evident contextul de piaţă.

Băncile au trecut în criză de la o strategie agresivă de vânzare de credite la o abordare mai prudentă şi multe au redus puternic ritmul finanţărilor. Mai mult, unele subsidiare de bănci străine au început să-şi reducă expunerea pe piaţa locală în ultima perioadă în condiţiile în care au rămas fără sprijinul băncilor-mamă, ceea ce a lăsat mai mult spaţiu unor jucători precum CEC.

Şi analistul financiar Dragoş Cabat crede că ascensiunea băncii de stat trebuie pusă în totalitate pe seama contextului economic. "CEC a crescut relativ la evoluţia celorlalte bănci, care şi-au redus apetitul pentru creditare."

CEC are în continuare depozite cu aproximativ 50% mai mari decât creditele acordate, ceea ce înseamnă că are spaţiu pentru a se dezvolta în continuare, dar oficialii băncii afirmă că nu sunt dispuşi să-şi asume "riscuri necontrolabile" şi că în niciun caz nu urmăresc să urce pe poziţia a doua în sistemul bancar, ceea ce ar presupune o dublare a cotei de piaţă.

Oficialii băncii au afirmat în repetate rânduri că are nevoie de capital suplimentar pentru a se dezvolta mai rapid. Banca are în prezent un capital de aproape 1,1 miliarde de lei, ultima majorare fiind aprobată în luna mai 2012 prin încorporarea unei părţi din profitul de anul trecut. CEC a raportat pentru 2011 un profit net de 67 milioane de lei (16 mil. euro).

Toate majorările de capital din ultimii ani au avut loc prin încorporarea profitului, în condiţiile în care Ministerul de Finanţe (acţionarul majoritar) nu a putut contribui cu fonduri noi din cauza restricţiilor impuse de Comisia Europeană, care consideră astfel de operaţiuni ca fiind ajutor de stat.

Odată cu procesul de rebranding din 2008, CEC - care era în mod tradiţional o bancă de retail - a schimbat direcţia către transformarea într-o bancă universală, iar în prezent cea mai mare parte a portofoliului de credite este reprezentată de finanţările acordate compani­ilor. La jumătatea lunii iunie 53% din portofoliul băncii era reprezentat de credite corporate, în timp ce finanţările de retail reprezentau 40% din total.

Totuşi, rămâne însă sub semnul întrebării impactul pe care dezvoltarea băncii în această direcţie îl va avea asupra calităţii portofoliului de credite. "Nu ştiu cum se va concretiza acest apetit de creditare. Vom vedea rezultatele peste câţiva ani. Este uşor să dai credite, dar provocarea este să şi recuperezi banii", afirmă Matei Păun.

 

Sursa: zf.ro

-->
Noutati
Desfasurare seminar „FNGCIMM - garanția susținerii și dezvoltării comunității rurale” Savarsin 2 aprilie 2019

În data, de 2 aprilie 2019, a avut loc în localitatea Săvârșin, jud. Arad cel de-al doilea seminar „FNGCIMM - garanția susținerii și dezvoltării comunității rurale”, eveniment ce face parte din demersul de inf

Garanția susținerii și dezvoltării comunităților rurale - subiect al unui seminar susținut de FNGCIMM


În data de 2 aprilie 2019, începând cu ora 10.30, în Sala de Ședințe a Primăriei Săvârșin, județul Arad, va avea loc cel de-al doilea eveniment din seria de seminarii de informare “Soluții de dezvol

Banca de stat CEC Bank a anunţat că lansează un nou instrument de finanţare de tip revolving, n euro sau dolari, pentru companiile care realizează operaţiuni de export.

Creditul de tip "revolving" este o linie de finanţare pusă la dispoziţia clienţilor de către bănci, pe care aceştia o pot folosi oricând.

Parteneri

Adeplast
www.adeplast.ro

Adeplast 1
www.adeplast.ro

Adevarul Verde
www.adevarul.ro

ADL Bacau
www.adlbacau.ro

Administratia Nationala
Apele Romane

www.rowater.ro

Administratie.ro
www.administratie.ro/

AGER Business Tech
www.ager.ro/pagini/compania/istoric

AGORA
www.agora.ro

Agora News
www.agora.ro/

AIPPIMM
www.animmc.ro

Allevo
www.allevo.ro

ALPHA BANK
www.alphabank.ro

Apa Nova Compania de Apa Bucuresti
http://www.apanovabucuresti.ro/

ARIANA Agentie de Proprietate Industriala ARIANA Agentie de Proprietate Industriala
www.inregistrare-marci.ro

Asociatia Comunelor din Romania
www.acor.ro/new/index.php

Asociatia Firmelor Bihorene
www.afbh.ro

Asociatia Municipiilor din Romania
www.amr.ro/

Asociatia Oraselor din Romania
www.aor.ro/

Asociatia Romana a Compostului
http://asociatiacompostului.ro/

Autodesk
www.autodesk.com

bacaul.ro
www.bacaul.ro/

BCR
www.bcr.ro

Belballon
www.belballon.ro

Bihari Naplo
www.bihon.ro

Bihor online
www.bihon.ro

Bilant
www.bilant.ro

BIT Software
www.bitsoftware.eu/ro/

BRD - Groupe Socit
Gnrale

www.brd.ro

Brinel
www.brinel.ro/

BTL Design
www.btldesign.ro

BTL MediaCom
www.btlmediacom.com

BTL Promotion
www.btlpromotion.ro

Business Leader
www.businessleader.ro

Business Standard
www.standard.ro

Byblos
www.byblos.ro/

Camera de Comert si
Industrie Arad

www.ccia-arad.ro

Camera Deputatilor
www.cdep.ro

Capital Properties

Casa de insolventa Transilvania
www.citr.ro

Casablanca Services
www.cbs.ro

CCI Hunedoara
www.ccihd.recep.ro

CCI Valcea
www.ccivl.ro

CCIA Bacau
www.cciabc.ro

CCIA Galati
www.cciagl.xnet.ro

CCIA Giurgiu

CCIA Olt
olt.cci.ro

CCIA Sibiu
www.cciasb.ro

CCIA Teleorman
www.cciatr.ro

CCINA Constanta
www.ccina.ro

CCIR
www.ccir.ro

CEC Bank
www.cec.ro/

Celsius 2000
www.keston.com.ro

Centru de afaceri si expozitii - Mircea Cancicov
www.caebacau.ro

Centrul de Dezvoltare Manageriala
www.cdm.ro

Centrul pentru
Educatie Economica si Dezvoltare din Romania

www.ceed.ro

CG-GC SA
www.cg-gc.ro

CIROM
www.cirom.ro/

Class IT
www.classit.ro/compania-prezentare.php

ClubAfaceri.ro
www.clubafaceri.ro

Cluster Start Inovare
http://startinovare.ro/

CNIPMMR
www.immromania.ro

Coface Romania
www.coface.ro

Compania de factoring
www.companiadefactoring.ro

Computers Sharing
www.csb.ro

Comterm

Condamna Coruptia

Confederatia de Afaceri

Cotidianul Cuget Liber
www.cugetliber.ro

Craiova.ro
www.craiova.ro

CT News
www.ctnews.ro

DesignIT Web Development
www.designit.ro

Directia Apelor Jiu
www.apejiu.ro

dress&Sommer
www.dreso.com

ECO - ROM AMBALAJE
www.ecoromambalaje.ro

Ecologic 3R
www.ecologic3r.ro/

Entersoft
www.entersoft.ro/

ETA 2-U
www.eta2u.ro

Euro Property

Evenimentul zilei - Editia de Vest
www.evz.ro

Eximbank
www.eximbank.ro

Expense Reduction Analysts (ERA)
http://www.expensereduction.eu/ro/

FALR
www.falr.ro

Federatia Patronilor Bihor
www.fpb.ro

Finansbank Romania
www.finansbank.ro

Finantare.ro
www.finantare.ro

Flash Image
www.flash-image.ro

FNGCIMM - Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A.
www.fngcimm.ro

Gazeta de Sud
www.gds.ro/

Ghidul Bacaului
www.ghidulbacaului.ro/

Ghiseul Bancar
www.ghiseulbancar.ro

Green Report
www.green-report.ro

Green Report
www.greenreport.ro

HIT.ro
www.hit.ro

HP Romania
www8.hp.com/ro/ro/home.html

huon.ro
www.huon.ro

Iasi Fun
www.iasifun.ziaruldeiasi.ro/despre-noi/

IBM
www.ibm.com/ibm/ro/ro/

IMPACT SA
www.impactsa.ro

InformareRapida.ro
www.informarerapida.ro

ING BANK
www.ing.ro

ING Commercial Finance IFN S.A.
www.ingcomfin.com/ror

Ink Agency
www.btldesign.ro

Iridex Grup Plastic
www.iridexplastic.ro

IT Trends
www.ittrends.ro/

Jurnalul Bihorean
www.bihon.ro

Kaspersky
www.kaspersky.ro/despre-noi

KISS FM
www.kissfm.ro

LAV ECO MANAGEMENT
www.lavecomanagement.ro

Look Media

Magic FM
www.magicfm.ro/

Market Watch
www.marketwatch.ro/

MATRIX Business Consulting

Microsoft
www.microsoft.com/romania/misiune.aspx

Ministerul Mediului
www.mmediu.ro

Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale
www.mimmctpl.ro

Mix FM
www.mixfm.ro

Money Consulting
www.moneyconsulting.ro

Money Express
www.moneyexpress.ro

monitorul de bacau
www.monitorulbc.ro

Monitorul de Cluj
www.monitorulcj.ro

Monitorul de Galati
www.monitoruldegalati.ro/

Monitorul de Vrancea
www.monitorulvn.ro

National FM
www.nationalfm.ro

News20
www.news20.ro/

Newschannel
www.newschannel.ro

NewsIasi
www.newsiasi.ro/

NewsOutdoor
www.newsoutdoor.ro

Obiectiv - Vocea Brailei
www.obiectivbr.ro

Obiectiv Suceava
www.obiectivdesuceava.ro/

Obiectiv Tulcea

OKEY Platforma de business
http://www.eokey.ro/

Oracle
www.oracle.com/ro/

Orange Romania
www.orange.ro

OTIMMC - Constanta
www.otimmccta.ro

OTIMMC - Craiova
www.otimmc.ro/pages/otimmc-craiova.php

OTIMMC - Targoviste
www.otimmctgv.ro

OTIMMC - Targu Mures

OTIMMC CLUJ
www.aippimm.ro/otimmc/cluj-napoca/

OTIMMC Constanta
www.otimmccta.ro

OTP Bank
www.otpbank.ro

PIMM - Vrancea
www.pimm.ro

PIMM Galati
www.pimm.ro

PIMM Tulcea
www.cnipmmr.ro

PR Wave

Printec Romania
http://www.printec.ro/printecgroup.html

Progesa
www.progesa.com

Radio 1 - 21
www.radio21.ro

Radio Constanta
www.radioconstanta.ro/

Radio Delta

Radio Transilvania
www.radiotransilvania.ro

Romania Libera
www.romanialibera.ro/

ROMTELECOM
www.romtelecom.ro

RoRec
www.rorec.ro/ro/cine-suntem/despre-noi

S&T Software
www.s&t.ro

SAER
www.saer-it.eu

Sibiu Standard
www.sibiustandard.ro

Sibiu Virtual
www.sibiuvirtual.ro

Siveco
www.siveco.ro

Smart Bank
www.smartbank.ro

Smart Financial
www.smartfinancial.ro

SOCIETATE CIVILĂ DE AVOCAŢI CIONCA, BIDIGA, GODNCĂ
www.cbgsca.ro

Sodexho PASS
www.sodexhopass.ro

Softline
www.softlinegroup.com/ro/

Star Storage
www.star-storage.ro/

startups.ro
www.startups.ro

Stefanica si Asociatii
www.scpa.ro

Stiri de Cluj
www.stiridecluj.ro

StiripeScurt.ro
www.stiripescurt.ro/

Synergizer
www.synergizer.ro

Szabadsag
www.szabadsag.ro

Televiziunea Arad
www.radioteleviziuneaarad.ro

Total Soft
www.totalsoft.ro

TV Galati

TV Neptun
www.tvneptun.ro

Unicredit Leasing
www.unicreditleasing.ro/index.php/ro/despre-companie

UniCredit Tiriac Bank
www.unicredit-tiriac.ro/

UNPR
www.unpr.ro

UPC Romania
www.upcbiz.ro

Veolia
www.veolia.com

Viata Libera Galati
www.viata-libera.ro

Vodafone S.A.
www.vodafone.ro

wall-street.ro
www.wall-street.ro/

Wind 94
www.wind94.ro

WSI Pronet
www.wsipronet.ro

XEROX
www.xerox.ro

Ziare.com
www.ziare.com

Ziare.ro
ziarero.realitatea.net/

ziaresireviste.ro
www.ziaresireviste.ro/

Ziarul Adevarul.
www.adevarul.ro

Ziarul de Bacau
www.ziaruldebacau.ro

Ziarul de Iasi
www.ziaruldeiasi.ro

Ziarul de Vrancea
www.ziaruldevrancea.ro

Zitec
www.zitec.com/software-outsourcing-romania

Ziua de Constanta
www.ziuact.ro/

Ziua de Vest
www.ziuadevest.ro

© 2006 BTL Design  
Bani pe internet